انواع کلاس بدنه خودرو

انواع کلاس بدنه خودرو
  • [ 1402/7/20 ]

انواع کلاس بدنه خودرو

بادی استایل خودروها انواع مختلفی دارند. سدان یا سالون، کراس اور از کلاس های معروف خودروهای چینی است.

در حال حاضر خودروهای تولید انبوه شرکت‌های بزرگ و معتبر دنیا با توجه به ابعاد و اندازه و همچنین وزن، در 9 دسته مختلف (Segment A – B – C – D – E – F – G – H – I – J) و 16 زیر مجموعه متفاوت تولید می‌گردند. این کلاس‌ها بر اساس اندازه و نوع کاربری بدنه Body Style عبارتند از:

  • خودرو فوق کوچک شهری (City Cars)
  • خودرو کوچک (Super mini)
  • خودرو هاچ‌بک (Hatchback)
  • خودرو چند منظوره سایز کوچک (Small MPV)
  • خودرو چند منظوره سایز بزرگ (Large MPV)
  • خودروسدان یا سالون (Sedan & Saloon)
  • خودرو استیشن (Estate & Station Wagon)
  • خودرو کوپه (Coupes)
  • خودروهای کراس‌اوور (Crossover)
  • خودرو شاسی‌بلند (SUV)
  • خودرو دو دیفرانسیل (Off Roader & 4×4)
  • خودرو بدون سقف (Cabriolet)
  • خودرو جی‌تی (Grand Tourer & Grand Tourismo)
  • خودرو وانت بار (Pick up Truck)
  • ابرخودرو (Super cars)
  • خودرو با کاربری خاص (Special Purpose Vehicle)

کلاس خودرو بر اساس سایز و کاربرد

خودروها براساس سایز، در یک طبقه‌بندی تک‌حرفی در قالب 6 کلاس زیر قرار می‌گیرند: 

کلاس A-segment) A) خودرو‌های سایز کوچک یا مینی

کوچک‌ترین سایز کابین تقریبا 3.5 متر طول

حجم موتوری کمتر از 1000 سی‌سی 

مصرف سوخت کم

خودروهای کلاس A مانند: دوو ماتیز، ام‌وی‌ام 110


کلاس B-segment) B) خودرو‌های شهری کوچک

خودرو‌ی شهری

مصرف بنزین بالاتر

امنیت  بالاتر نسبت به خودرو‌های کلاس A 

امکان تردد به مسیر‌های خارج از شهر 

حجم موتور بین 1000 تا 1600 سی‌سی 

خودروهای کلاس B مانند: پژو 206، پراید هاچ‌بک 


کلاس C-segment) C) خودروهای خانوادگی سایز جمع‌و‌جور

مناسب برای مصارف خانوادگی 

مناسب 5 سرنشین 

فضای صندوق عقب بزرگ و استاندارد 

حجم موتور و مصرف سوخت معمولا بین 1300 تا 2000 سی‌سی 

خودروهای کلاس C مانند: مزدا 3، هیوندای ورنا و مگان 


کلاس D-segment) D) خودروهای خانوادگی سایز بزرگ

مناسب برای مصارف خانوادگی 

بسیار جا‌دار 

مناسب مسافرت‌های طولانی 

حجم موتور 1600 تا 2800 سی‌سی

امکانات و آپشن‌های رفاهی بالا

خودروهای کلاس D مانند: تویوتا کمری، کیا اپتیما


کلاس E-segment) E) خودرو‌های نیمه‌لوکس

خودرو‌های نیمه‌لوکس 

سایز، طول و عرض بیشتری

حجم موتور بین 2000 تا 3500 سی‌سی 

توان خروجی بالاتر، مصرف سوخت بیشتر 

امکانات رفاهی متنوع‌تر

خودروهای کلاس E مانند: بی ام و سری 5، هیوندای آزرا و بنز 


کلاس F-segment) F) خودرو‌های لوکس و لاکچری

سایز کابین بزرگ‌تر از سایر خودرو‌های چهار‌درب 

حجم موتور اغلب بالاتر از 3000 سی‌سی 

بهترین طراحی، آپشن‌ها و امکانات رفاهی 

بهترین از ‌نظر امنیت 

اصطلاحاً راننده‌محور نیستند؛ (به لحاظ کاربردی، مالکین این خودروها اغلب راننده اختصاصی دارند.)

خودروهای کلاس F مانند: رولزرویس فانتوم، بی ام و سری 7 و بنز S

 
کلاس(J-segment) J مربوط به مجموعه خودرو‌های شاسی‌بلند، کلاس M (M-segment) مربوط به خودرو‌های نفربر است. در کلاس S (S- segment) نیز انواع خودروهای اسپرت، کوپه و کروک قرار دارند.

 

کلاس خودرو چینی

کلاس خودرو بر اساس فرم اتاق و بدنه

طبقه‌بندی رایج برای کلاس‌ بندی خودروها بر اساس فرم اتاق و بدنه است. برخی از مهم‌ترین کلاس‌‌ های خودرو بر اساس فرم در ادامه معرفی می کنیم.

هاچ‌بک Hatchback

خودروهای هاچ‌بک به خودروهایی می‌گویند که در قسمت پشتی آن‌ها یک درب شیشه‌ای بازشونده به سمت بالا قرار دارد. بر خلاف تصور عامه، این خودروها بدون صندوق نیستند و لزوما در سایز کوچک تولید نمی‌شوند. درب پشت هاچ‌بک‌ها به جای درب صندوق عقب قرار دارد و معمولاً از آن‌ها به‌عنوان اتومبیل سه‌درب یا پنج‌درب یاد می شود. هاچ‌بک‌ها زمانی یکی از محبوب‌ترین کلاس‌‌های خودرو محسوب می‌شدند و در اروپا بسیار مورد توجه ‌بودند. به عنوان نمونه، می‌توان از پژو و تیبا 2 به عنوان خودروهای هاچ‌بک نام‌ برد.

فست‌بک FastBack

این کلاس خودرو، جایگاهی میان کلاس سدان و هاچ‌بک دارد. فست‌بک‌ها خودرو‌هایی هستند که سقف آن‌ها در قسمت پشت با شیب ملایمی تبدیل به صندوق عقب می‌شود. طراحی کلی فست‌بک‌ها بر پایه سدان انجام می‌گیرد و تنها در قسمت پشتی، شاهد طراحی متفاوتی هستیم. پورشه پانامرا و بنز CLS نمونه‌هایی از خودروهای فست‌بک هستند.

سدان یا سالون Saloon/Sedan

خودرو‌های کلاس سِدان که به خودرو‌های Saloon نیز معروف هستند، یکی از پر‌طرف‌دار‌ترین انواع خودرو در جهان و با علامت اختصاری SD روی بدنه و دفترچه هستند. این کلاس خودرو‌، شامل خودروهایی 4 درب با صندوق عقب کاملا مجزا است که دو ردیف صندلی دارند و 4 نفره هستند. سدان‌ها به دلیل فضای تقریبا مناسب و جا‌دار کابین، خودروهایی خانوادگی محسوب می‌شوند و مورد توجه تمام اقشار جامعه قرار دارند.
خود سدان‌ها نیز به انواع مختلفی نظیر سدان شهری، سدان متوسط، سدان نیمه‌لوکس یا حتی سدان لوکس دسته‌بندی می‌شوند. خودروهایی چون MG 6، سورن، دنا، سمند، هیوندا ورنا، تویوتا کمری و ب ام و‏ 528i  در کلاس سدان قرار دارند.

لیفت‌بک Lift Back

کلاس لیفت‌بک از نظر مفهومی طراحی جدیدی را نشان نمی‌دهد و تنها یک برچسب جدید برای انواع خودروهایی است که از لحاظ ظاهری بسیار شبیه به سدان هستند. تنها تفاوت لیفت‌بک‌ها با سدان، در قسمت صندوق عقب این خودرو‌ها است. جایی که در صندوق با شیشه عقب یک‌جا بالا می‌رود. این اتفاق در مورد سدان‌ها رخ نمی دهد؛ زیرا شیشه عقب به‌صورت ثابت طراحی شده است. ام جی GT، تویوتا پریوس و سیتروئن زانتیا نمونه‌های از خودرو‌های لیفت‌بک به حساب می‌آیند.

استیشن واگن Estate & Station Wagon

خودروهای کلاس واگن یا استیشن، تقریباً مشابه سدانی هستند که صندوق عقب آن‌ تا سقف خودرو ادامه پیدا کرده است. در نگاه اول، ساختار بدنه یک خودرو کلاس استیشن، کمی به هاچ‌بک نیز شبیه است؛ اما به‌طورکلی، در مقایسه با سدان و هاچ‌بک، کلاس واگن دارای ستون D است. طول بیشتر خودرو نسبت به سدان و فاصله کم آن از زمین، پایه و اساس طراحی کلی این کلاس خودرو است. Mazda6 Sports Wagon و فولکس‌واگن سانتانا Volkswagen Santana GTD نمونه‌ خودرو‌هایی در کلاس استیشن یا واگن هستند که برخلاف ایران، در کشورهای اروپایی بسیار پر‌طرفدار هستند.

کوپه Coupes

کلاس بدنه کوپه را خودروهای سدان دودرب می دانند. درب خودرو‌های کوپه دودرب معمولا کمی بزرگتر است و خودرو به صورت دو یا چهار صندلی طراحی می‌شود. اگرچه صندلی عقب در برخی مدل ها موجود است، اما سایز آن‌‌ از صندلی های متوسط کوچک‌تر است و فقط می‌توان از طریق کشویی صندلی‌های جلو از آن استفاده کرد. این اتومبیل‌ها که اغلب ماهیتی اسپرت دارند، دارای یک صندوق عقب معمولی هستند که به سمت بالا باز می شود.

کوپه‌ها به دلیل شیب‌داربودن سقف های عقب، به شیک‌ترین انواع بدنه خودرو معروف هستند و در مواردی مانند تسلا مدلS ، آئودی A5 Sportback و BMW 6 به‌ صورت چهاردرب نیز دیده می‌شوند. تفاوت اصلی این کلاس خودرو با سایر کلاس‌ها، طراحی اسپرت آن‌ها است. از کوپه‌های معروف می‌توان فورد موستانگ، تویوتا سوپرا، نیسان GT-R و هیوندای جنسیس را نام برد.

کراس‌اوور Crossover

کلاس کراس‌اوور،SUV هایی هستند که برای بهبود سواری، راحتی و صرفه‌جویی در مصرف سوخت روی یک پلتفرم یکپارچه ساخته شده‌اند؛ به این معنی که بدنه و شاسی خودرو از یک ساختار واحد تشکیل شده‌اند. به طور کلی، کراس‌اوورها مانند‌SUV های کوچک به نظر می‌رسند ولی از راحتی بیشتری برخوردار هستند و به دلیل مرکز ثقل پایین‌تر، ثبات بهتر و در مقایسه با‌SUV ها مصرف سوخت پایین‌تری دارند.

لازم به ذکر است که یا همان خودرو‌های کراس‌اوور، قابلیت‌های آفرود کمتری دارند. تفاوت اصلی یک  SUV با کراس‌اوور، در شاسی آن‌ها است.SUV ها بر اساس شاسی‌های مستقل، شبیه چیزی که در کامیون‌ها به کار رفته است، ساخته شده‌اند؛ در حالی کهCUV ها بر اساس پلتفرم خودروهای سدان یا هاچ‌بک ساخته شده‌اند که همین موضوع، دلیل ایده‌آل‌نبودن کراس‌اوورها برای آفرود است.

اس‌ یو‌ وی  SUV

کلاس Sport Utility Vehicle یا به ‌صورت مخفف  SUV، به خودروهایی اطلاق می‌شود که قابلیت‌های آفرود فوق‌العاده‌ای مانند ارتفاع زیاد از زمین، چرخ‌های بزرگ، شاسی مستقل، فاصله زیاد دو محور، سیستم تعلیق‌های بسیار مستحکم و ویژگی چهار چرخ متحرک را ارائه می دهند. به‌ طور کلی، خودرو‌های شاسی‌بلند به این کلاس خودرو تعلق دارند.
در بسیاری از کشورها‌SUV ها به عنوان خودرو‌های آفرود یا چهار چرخ متحرک (4WD) یا 4×4 شناخته می‌شوند. هم‌چنین به عقیده برخی کارشناسان،‌SUV ها فرزندان خودرو‌هایی مانند جیپ و لندرور هستند. با پایان قرن بیستم و افزایش محبوبیت  SUV‌ها در بازار کشورهایی چون ژاپن و کره، مفاهیمی مانند SUV کوچک مثل سوزوکی جیمنی و SUV متوسط مثل نیسان مورانو شکل گرفت؛ در نتیجه، خودرو‌های کلاس SUV حقیقی مانند تویوتا لندکروزر، تحت عنوان SUV بزرگ شناخته می‌شوند.

دو دیفرانسیل Off Roader & 4×4 

برخی این کلاس از خودروها را بین شاسی‌بلندها یا SUVها دسته‌بندی می‌کنند. 4WD در واقع به خودروهایی با ارتفاع بیشتر و بدنه‌ بزرگتر گفته می‌شود که گاهی 6در هستند با سه ردیف صندلی. اما اصلی‌ترین خصیصه‌ آن‌ها دو دیفرانسیل بودن یا 4چرخ‌متحرک‌ آن‌ها است. البته امروزه به دلیل تولید خودروهای سدان یا استیشن با این خصوصیات این کلاس خودرویی را مجزا از شاسی‌بلندها نمی‌دانند. 4WDها بیشتر برای مسیرهای آفرودی و صعب‌العبور مناسب هستند.

بدون سقف Convertible & Cabriolet 

خودرو‌های این دسته که در ایران به کروک معروف هستند، خودروهایی هستند که سقف آن‌ها می تواند از حالت باز به حالت کاملاً بسته تبدیل شود. کانورتیبل ها در اواسط دهه 20 وارد بازار خودرو شده‌اند و گاهی با نام‌های دیگری چون کابریولت یا رودستر و… نیز شناخته می‌شوند. تفاوت این نام‌ها به دو درب یا چهار درب بودن آن‌ها، ظرفیت یا جنس سقف بستگی دارد؛ مثلا کلاس خودرو رودستر، خودروهایی با ظرفیت دو نفر را شامل می‌شود یا اگر جنس سقف پارچه‌ای یا برزنت باشد، سافت‌تاپ و اگر فلزی باشد، هارد تاپ نامیده ‌می‌شود.

خودروهای جی‌تی (GT) یا Grand Tourer 

این کلاس که در بین جذاب‌ترین و خاص‌ترین بدنه‌ خودرو قرار می‌گیرد تا حدی زیرمجموعه‌ کلاس کوپه محسوب می‌شود با خصوصیات و ظاهر اسپرت‌تر. ابعاد گرند تورها نیز بزرگتر از ابعاد کوپه‌ها است. این ابعاد به منظور تامین فضای لازم برای موتور حجیم و تجهیزات لوکس داخل کابین این کلاس بزرگتر در نظر گرفته می‌شوند.

رودستر Roadster

اتومبیلی بدون سقف که قابلیت حمل دو سرنشین را دارد که دارای سقف جمع شونده چرمی نرم (soft top) یا سقف سخت جمع شونده فلزی (hard top) هستند.
رودسترRoadster یا اسپایدر Spyder گونه‌ای خودروی دودره است که سقف و پنجرهٔ اطراف ندارد. امروزه برخی رودسترها دارای پنجره و سقف جمع‌شدنی قابل انعطاف هستند. با این حال آن‌ها نیز اسپایدر یا رودستر تلقی می‌شوند. رودسترهایی که دارای سقف جمع شدنی سخت هستند کوپه رودستر نامیده می‌گردند.

وانت بار  Pick-up truck

خودروهای کلاس پیک‌آپ، در واقع همان خودروهای وانت هستند که دارای یک کابین محصور و یک قسمت بار در قسمت عقب هستند. در برخی مدل‌ها، به منظور راحتی بیشتر، پیک‌آپ‌ها به ‌صورت دوکابین طراحی می‌شوند. خودروهای این کلاس تقریباً از ساختار بدنه یکسانی با خودروهای SUV برخوردار هستند؛ اما بخش انتهایی بدنه فاقد سقف است و فضایی برای قراردادن اجسام سنگین و حجیم در نظر گرفته شده است؛ علاوه‌‌براین، پیکاپ‌ها از نظر قیمت ارزان‌تر از SUVها هستند. نیسان پیکاپ، آمیکو آسنا، پیکاپ  KMC T8و تویوتا هایلوکس نمونه‌های این کلاس خودرو هستند.

ابرخودروها Super Cars   

ابرخودروها خاص‌ترین نمونه‌ها در بین انواع کلاس‌های بدنه خودرو هستند. این خودروها با موتورهای بسیار قدرتمند و حجیم توانایی تولید نیروهایی بالای 1٫000 اسب بخار را داشته و به دلیل مصرف و آلایندگی بسیار بالا، کمتر توانایی حرکت در خیابان‌های عادی شهرها را دارند. از جمله این خودروها می‌توان به بوگاتی شیرون (Bugatti Chiron)، فورد GT، پاگانی هوایرا (Pagani Huayra) و هنسی ونوم (Hennessey Venom)، فراری لافراری (Ferrari LaFerrari) و لامبورگینی اونتادور (Lamborghini Aventador) و مک لارن 720S اشاره کرد.

این خودروها با شتابی کمتر از 4 ثانیه از حالت سکون به سرعت 100 کیلومتر در ساعت رسیده و با توانایی رسیدن به سرعت‌های بالای 300 کیلومتر، سریع‌ترین خودروهای جهان به حساب می‌آیند.

لیموزین Limousine

خودروهای این کلاس که اتومبیل‌های تشریفاتی را در بر می‌گیرد بدنه‌‌ای شبیه سدان اما کشیده‌تر دارند. مهمترین استاندارد لیموزین فاصله‌ محوری بیشتر آن از حالت عادی است. در مواردی با وجود طول بیشتر لیموزین با همان 4 در تولید می‌شود و در مواردی با شش در یا حتی بیشتر که البته در این صورت خودرو خارج از استانداردهای لیموزین قرار می‌گیرد.

لیموزین بیشتر در مناسبات مختلف برای تشریفات و نقل مکان افراد سرشناس به کار می‌رود و دارای خصوصیات لوکس و تجملی است. در مهندسی خودرو اصطلاحی تحت عنوان LWB است که محور میانی آن‌ها کمی طویل‌تر از حالت سدان به منظور فراهم آوردن امکانات رفاهی و تجملات لازم درون کابین، است، البته نه به اندازه‌ لیموزین. در برخی کشورها ها نظیر آلمانی‌ها  LWBمحبوب هستند. 

 

نظر (0)

ارسال نظر

لطفا نظرات خود را در مورد این مقاله بیان کنید.